RUSH FACTORY OYJ TILINPÄÄTÖS 2022

Tilikauden 1.1.-31.12.2022 liikevaihto oli 2,940 miljoonaa euroa. Tilikauden liiketappio oli 1,240 miljoonaa euroa ja käyttökate -1,132 miljoonaa euroa. Tapahtumakausi sisälsi yhteensä 36 Color Obstacle Rush –tapahtumaa. Vuosi 2022 jäi merkittävästi suunniteltua pienemmäksi pandemian johdosta. Pandemian vaikutukset lipunmyyntiin näkyivät koko kauden ajan, vaikuttaen myytyjen lippujen lukumäärään sekä myynti- ja markkinointikustannuksiin.


TILIKAUDEN 2022 PÄÄKOHDAT

  • Tilikauden 1.1.-31.12.2022 liikevaihto oli 2,940 miljoonaa euroa. Tilikauden liiketappio oli 1,240 miljoonaa euroa ja käyttökate -1,132 miljoonaa euroa.
  • Pandemia vaikutti edelleen tapahtumien myyntiin ja markkinointiin tilikauden aikana myynnin vilkastuessa vaiheittain vasta kesällä jolloin suuret tapahtumat olivat jo järjestetty.
  • Yhtiö järjesti tilikauden aikana yhteensä 36 Color Obstacle Rush –tapahtumaa.

TILIKAUDEN JÄLKEISET MERKITTÄVÄT TAPAHTUMAT

  • Kauden 2023 lipunmyynti on muistuttanut enemmän pandemiaa edeltävän ajan ennakkomyyntiä. Tammikuun perinteisessä hintaporraskampanjassa myytiin 0,643 miljoonalla eurolla lippuja Color Obstacle Rush -tapahtumiin. Tapahtumakohtainen myynti on hyvällä tasolla suhteessa aiempiin vuosiin. Tapahtumien lukumäärä kaudelle 2023 on 27.
  • Ennakkomyynti kaudelle 2023 on nyt 1,923 miljoona euroa.
  • Markkinointikustannukset ovat osassa maita palanneet jopa pandemiaa edeltävälle tasolle jolla on merkittävä vaikutus kustannusrakenteeseen.

H2 2022 KATSAUS

Vuoden 2022 toisella puoliskolla järjestettiin 14 Color Obstacle Rush -tapahtumaa. Jälkimmäisellä puoliskolla on perinteisesti pienemmät tapahtumat kevään tapahtumien ollessa yleensä suosituimpia. Lipunmyynti piristyi kesän aikana, mutta koska myytäviä tapahtumia oli jäljellä enää vähän, ei lipunmyynnin piristyminen näin myöhään kauden aikana enää kääntänyt huonosti alkanutta kautta. Pandemia on vaikuttanut yhtiön toimintaan merkittävästi vuoden 2020 alusta syksyyn 2022 asti. 

H2 2022 liikevaihto oli 1,313 miljoonaa euroa ja käyttökate -0,587 miljoonaa euroa. Liiketappio raportointikaudella oli 0,631 miljoonaa euroa.

Ennakkomyynti kaudelle 2023 alkoi syyskuussa ja raportointikauden loppuun mennessä ennakkomyynti oli 0,815 miljoonaa euroa. Pienemmälle tapahtumamäärälle suhteutettuna myynti sujui odotusten mukaisesti tapahtumakohtaisen myynnin ollessa pandemiaa edeltävällä tasolla. Tapahtumakalenterissa otettiin huomioon mahdolliset haasteet vielä vuonna 2023 ja osa perinteisesti isoista tapahtumista aikataulutettiin syksylle kevään sijaan.TOIMITUSJOHTAJA MIKA METSÄMÄEN KOMMENTIT

“Aloitan positiivisella, me kuten varmaan moni muukin kaipaa jo jotain positiivista elämäänsä. Markkinoinnin tuottosuhde lipunmyynnissä on jatkanut parantumistaan loppuvuodesta ja esimerkiksi kevään Saksan tapahtumien hintaportaissa nähtiin jo samoja tuloksia kuin ennen pandemiaa. Tällä on valtava merkitys meidän kaltaisessa toiminnassa jossa kaikki liput myydään sosiaalisen median kanavien kautta. Tapahtumia on tällä kaudella vähemmän kuin pitkään aikaan, mutta selkeästä syystä. Haluamme vakiinnuttaa tilanteen, ikään kuin lopettaa oman hännän jahtaamisen joka kuvastaa menneitä paria vuotta. Lipunmyynti oli haastavaa ja kallista, mutta uusien mahdollisesti lipunmyyntiin negatiivisten asioiden pelossa lippuja ei voinut olla myymättä odottaen tuottoisampaa hetkeä. Nyt valonpilkahdukset ovat kuitenkin olleet todellisia ja tarkasti seurattava markkinoinnin ROI on ollut jo erittäinkin hyvällä tasolla. Parannus viime kesäänkin on vielä merkittävä, vaikka silloinkin tilanne oli jo parantunut. Kokonaisuudessaan viime vuoden markkinoinnin kustannus oli kohtuuttoman korkea, noin kolmannes liikevaihdosta. Nyt ollaan onneksi menossa kauas tuosta tilanteesta. 

Monilla, kuten meillä itsellämmekin, oli varmasti vuoteen 2022 lähdettäessä oletuksena ettei pandemiasta enää tarvitse murehtia läheskään yhtä paljon kuin edellisenä tilikautena. Totuus kuitenkin valkeni alkuvuoden aikana kun omikron-variantti veti maton alta tapahtumien lipunmyynnissä, juuri parhaaseen lipunmyyntiaikaan. Lisäksi kun ottaa vielä huomioon sen, että lipunmyynti kaudelle 2022 alkoi syksyllä 2021, on suurin osa lipunmyyntiajasta ollut pandemia-aikaa. Lipunmyynti pandemia-aikaan on ollut haastavaa, joka näkyy niin myytyjen lippujen lukumäärässä kuin myynnin ja markkinoinnin kustannuksessa. Lipunmyynti piristyi ja markkinointi tehostui kesän aikana, mutta tähän mennessä oli suuret tapahtumat, erityisesti Saksassa, jo järjestetty. Syksyn tapahtumat ovat lähes poikkeuksetta pienempiä kuin kevään tapahtumat ja tästä syystä syksyyn aikataulutetaankin pienemmät kaupungit tärkeimpien ollessa keväällä. Näin teimme kaudella 2022 joka tällä kertaa ei ehkä ollutkaan oikea ratkaisu. Toki, tekisimme saman ratkaisun sen hetken tiedolla varmaan uudelleenkin, mutta kaudelle 2023 varauduimme tähän laittamalla esimerkiksi Berliinin syksylle. Viime kaudella tapahtumia oli 14 vuoden toisella puoliskolla ja näiden ollessa keskimäärin pienempiä kaupunkeja ei kesällä piristynytkään lipunmyynti auttanut nostamaan jälkimmäistä puoliskoa ensimmäistä kannattavammaksi. Pandemia-ajan tappiot vaikuttavat luonnollisesti merkittävästi yhtiön toimintaan ja tästä syystä tämä vuosi onkin pienempi ja keskittyy kannattavuuteen jotta voimme ponnistaa entistä korkeammalle ensi kaudella.

Teimme viime kaudella 36 Color Obstacle Rush tapahtumaa, joka on 9 tapahtumaa enemmän kuin tänä vuonna. Tapahtumien määrä vaikuttaa luonnollisesti myyntituottoihin, mutta pienempiä tapahtumia poistamalla vaikutus kuluihin on jopa suurempi kuin myyntiin. Esimerkkinä Suomessa tapahtumia kun on vain Helsingissä, tullaan sinne kauempaakin. Samaa on pyritty hakemaan myös muissa maissa, laajentamalla sopivasti markkinoinnin kohdennusta kattamaan läheisiä isompia kaupunkeja. Eroja toki on maittain siinä kuinka kaukaa tapahtumaan tullaan, mutta näyttäisi siltä että valinta tapahtumien karsinnassa on ollut oikea.

Tämäkään vuosi ei siis vielä ole täysin normaali joka harmittaa luonnollisesti meitä kaikkia. Teemme pienemmän kiertueen pandemiavuosista johtuen emmekä vielä(kään) pääse näyttämään kynsiämme uuden konseptin saatikka sen kaluston kanssa. Mutta, aikamme tulee vielä…“

Mika Metsämäki, toimitusjohtaja

TILINPÄÄTÖS 2022

PUOLIVUOTISKATSAUS 2022

VUOSIKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2021

PUOLIVUOSIKATSAUS 2021

VUOSIKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2020

PUOLIVUOTISKATSAUS 2020

VUOSIKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2019

PUOLIVUOTISKATSAUS H1 2019

TILINPÄÄTÖS 2018